Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Artificial intelligence (AI) in de praktijk (1)

PhotoGrid_1459528984197Artificial intelligence (kortweg A.I. ), oftewel Kunstmatige intelligentie (KI), is een wetenschap die zich bezighoudt met het creëren van een product dat een vorm van intelligentie vertoont. Het product kunnen bijvoorbeeld software en hardware componenten (zoals computers) of robots zijn die het menselijk handelen of denken imiteren. John McCarthy (1955) stelt dat het bij Artificial intelligence gaat om “een machine die zich zo laat gedragen dat we dat intelligent gedrag zouden noemen als een mens zich zo gedroeg”

Hoewel de computers in 1941 zijn uitgevonden, een link tussen de menselijke intelligentie en machines werd pas medio 1950 onderzocht. Zes jaar later, in 1956, werd artificial intelligence echt op gang gezet. Hierna werden er bijvoorbeeld veel programma’s geschreven om wiskundige problemen op te lossen.

Om artificial intelligence in de praktijk te kunnen realiseren, worden technieken uit diverse vakgebieden met elkaar gecombineerd, denk aan vakgebieden zoals patroonherkenning, beeldverwerking, cognitieve psychologie, logica, statistiek, algoritmen en linguïstiek.


Voorbeelden uit de praktijk
Voorbeelden van artificial intelligence die we dagelijks gebruiken zijn macro’s en spraakherkenningprogramma’s. Onze smartphones kunnen onze spraak verstaan, terugpraten en een route berekenen. Maar ook zelfrijdende auto’s en vrachtwagens zijn een vorm van artificial intelligence. En denk verder ook aan de bestaande chatbots van bedrijven zoals die van KPN en NS: support wordt aan de klanten geboden door een software die automatisch de vraag van de klant herkent en deze vervolgens autonoom kan beantwoorden.

Een andere voorbeeld van een AI zijn EmoSpark en Amazon Tap.

EmoSpark is een kubus dat emoties en stemmen herkent en met jou interactief kan communiceren. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent, kan EmoSpark inspelen op jouw gemoedstoetstand en uiteindelijk vrolijke foto’s op Facebook laten zien of een vrolijke muziek voor je afspelen. EmoSpark kubus is dus gebouwd met Emotionele Intelligentie.

Mocht je EmoSpark (kosteloos) willen uitproberen, kom dan naar Permanent Future Lab – Seats2Meet Utrecht Centraal. De foto die je bovenaan ziet, heb ik trouwens ook met EmoSpark genomen 🙂

Bij Amazon kan je sinds kort Amazon Tap kopen.  Amazon Tap is een draagbare Bluetooth/WiFi speaker. Deze kan worden ingeschakeld met een tikje en gebruikers kunnen met Amazon Tap muziek selecteren, nieuws en informatie zoeken of iets online bestellen. De prijs van Amazon Tap is 129,99 dollar in de voorverkoop, in de VS. In Europa is Amazon Tap nog niet te koop.

Andere voorbeelden zijn de Home robots als Jibo en Cognitoys Dino, een slimme praatpaal die gebruik maakt van IBM Watson. Voor meer voorbeelden van AI klik hier.


Toekomst van artificial intelligence
Wat we in de toekomst kunnen verwachten van AI, zijn bijvoorbeeld computersystemen die automatisch fraude met creditcards ontdekken of robots die intuïtief kunnen gaan handelen. Ook software-componenten zoals Baby-X behoren tot de voorbeelden van AI:

Of een robot of een software volledig intelligent in de toekomst wordt, betwijfelen veel psychologen. Zij denken dat iets of iemand pas intelligent is als het zelfbewustzijn kent. Bovendien, machines missen vaak intuïtie, waardoor ze niet volledig het menselijk handelen kunnen nabootsen.

Toch maken veel wetenschappers zich zorgen om de artificial intelligence en beweren dat deze wetenschap de grootste bedreiging vormt voor het menselijk bestaan. Zo zou Stephen Hawking hebben geschreven dat artificial intelligence de grootste gebeurtenis zal zijn in de menselijke geschiedenis. ”Helaas zou het ook de laatste kunnen zijn, tenzij we leren hoe we risico’s moeten mijden.” Met deze woorden van Stephen Hawking moet ik altijd aan de film I Robot denken. Als je deze film nog niet hebt gezien, dan raad ik je het zeer aan!

Ook veel andere experts op het gebied van kunstmatige intelligentie waarschuwen in een open brief voor de gevaren van artificial intelligence. ”Niet lang alle programma’s gaan doen wat ze moeten doen, dat zou bijvoorbeeld een gevaar van AI kunnen zijn”.  Denk aan een zelfrijdende auto die een bug heeft, en verkeerde weg neemt wat crusiaal kan aflopen… Hoewel dus artificial intelligence zich nog in een vroeg stadium bevindt, zijn er veel ethische bezwaren gelegd en moet men veel onderzoeken rondom artificial intelligence.

Mocht je meer willen weten over de mogelijke toekomst van AI, bekijk dan de volgende video:

Lees indien gewenst ook hier mijn andere artikelen over AI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *