Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Alles over 3D- & 4D printers

3D- & 4D printers. Hier wordt laatste tijd veel over geschreven en gespeculeerd. Maar wat zijn 3D- en 4D printers eigenlijk? En wat kan je hiermee doen? Wel, antwoord is: alles!

3D printers zijn printers die allerlei objecten kunnen produceren. Een pen, een sleutelhanger of een thermos kan je met een paar klikken met een 3D printer thuis gaan produceren. Dit gebeurt door het gewenste object laag na laag op te bouwen. In plaats van inkjets gebruiken 3D printers een fijn poeder (gips, plantaardige stoffen, bioplastic, polyurethaan, polyester, epoxy, olie, vlees enz.) om een product of materiaal te produceren. Er zijn veel geruchten gaande dat 3D printers vanaf 2015 enorm veel door consumenten en bedrijven in gebruik genomen zullen genomen. Met komst van 3D printers is het dan bijvoorbeeld niet langer nodig om een cadeau of een product in de winkel te gaan kopen, want vanuit je bank ben je dan in staat om een gepersonaliseerde cadeau uit te printen en deze dan bijvoorbeeld aan je dierbare te geven. Of bijvoorbeeld een eetbare hamburger thuis te laten printen. 3D printers zullen uiteindelijk ervoor zorgen dat koopcijfers in winkel nog meer gaan dalen. Een trend die we nu al zien door komst van Internet en webshops.

En dat is nog niet alles. Met 3D printers zijn medici en wetenschappers momenteel bezig om ook menselijke organen te maken. Inmiddels er lopen mensen rond die een orgaan uit een 3D printer dragen. Onderstaande video legt dit goed uit:

Maar wat eens even. Wat zijn dan 4D printers? Wel, 4D printers werken net als 3D printers, maar produceren producten die zo slim zijn dat ze zelf een vorm kunnen krijgen. Op dit moment is techniek nog niet ver ontwikkeld, maar er zijn al een aantal producten gemaakt die in staat zijn om van vorm te veranderen als ze met bijvoorbeeld water in aanraking komen. 4D geprinte producenten zijn dan ook in staat om zichzelf te repareren als ze beschadigd raken. Handig bijvoorbeeld voor architectuur en medische wereld. Onderstaande video legt goed uit hoe een 4D printer dan precies werkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *