Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Blockchain technologie & de toepassingen hiervan

ice_screenshot_20160420-125514
Foto: emerce.nl

Naar alle waarschijnlijkheid heb je al iets over blockchain technologie gehoord. Ik merk echter dat veel mensen nog niet exact weten hoe blockchain werkt en waarvoor blockchain technologie kan worden ingezet. In deze blog ga ik de mogelijkheden van blockchain technologie toelichten.


Wat is blockchain technologie en hoe werkt het?

Blockchain-technologie is de technologie waarop het virtuele betaalmiddel Bitcoin is gebouwd. Het is een soort van database, de gegevens waarvan op diverse computers worden opgeslagen. De blockchain maakt het mogelijk dat twee partijen die elkaar niet kennen, zonder tussenkomst van een derde partij, met elkaar wereldwijd van gegevens kunnen uitwisselen, zoals geld, anoniem en zonder hoge kosten.

Blockchain houdt diverse data-items bij, en kent een gedecentraliseerde architectuur met encryptie en verificatie waardoor het nauwelijks gemanipuleerd en vervalst kan worden van buitenaf. Er is geen externe instantie nodig die de betrouwbaarheid van blockchain garandeert, juist omdat het register geëncrypteerd is en zich bevindt op een globaal computernetwerk waar het constant wordt bijgewerkt. Meer informatie over hoe blockchain precies werkt, kan je hier lezen.

Een mooie introductie-video over blockchain-technologie zie je in de volgende video:

Mocht je willen weten hoe Bitcoin precies werkt, bekijk dan de onderstaande twee video’s:


Waarvoor kan blockchain worden toegepast?

In theorie kan blockchain dankzij een trustless transactions-model talloze vormen van transacties tussen twee partijen afhandelen op basis van open standaarden. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijkscontract, een samenwerkingscontract, maar ook echtscheidingen, belastingaangiften of het opstellen van een hypotheek bij een notaris kunnen via blockchain worden afgehandeld. Omdat blockchain wereldwijd opereert, kunnen dergelijke transacties wereldwijd plaatsvinden. Je zou dus in theorie bijvoorbeeld een rijbewijs online kunnen aanvragen, terwijl je in het buitenland zit, zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn bij een gemeente.  Indien gewenst, kan je hier en hier meer lezen over diverse toepassingen van blockchain technologie.


Blockchain wordt, zoals eerder vermeld, momenteel gebruikt voor Bitcoin. Aanhangers van blockchain beweren dat het ons huidig financieel systeem zou kunnen veranderen. En dit laatste is geen sci-fiction. De drie grootste Nederlandse banken – ING, ABN Amro en de Rabobank – lieten eerder al weten dat ze met blockchain gaan experimenteren. Ook diverse Nederlandse overheidsinstanties kijken hoe blockchain kan worden gebruikt.

Hoe blockchain financieel systeem zou kunnen veranderen, kan je bekijken in de volgende video:


Het initiatief Bitnation, waarbij ook blockchain – technologie is gebruikt, beloofd heel veel. “Bitnation is ‘s werelds eerste virtuele natie. We worden ondersteund door de blockchain technologie en we doen alles van beveiliging tot verzekering”, aldus Suzanne Tarkowski (CEO Bitnation).


Andere toepassingen van Blockchain zie je in deze video’s:

Voor meer toepassingen van blockchain technologie klik hier.


Nadelen en risico’s van blockchain technologie

Grootste risico van blockchain is dat het niet helemaal waterdicht is. Er bestaan nog steeds risico’s voor bugs die de betrouwbaarheid van de blockchain in gevaar kunnen brengen. Meer mogelijke risico’s van blockchain kan je hier , hier en hier lezen.

Blockchain brengt net als big-data een aantal uitdagingen met zich mee. Kijk hier voor een overzicht van mogelijke consequenties.


Toekomst van blockchain technologie

In de volgende video’s zie je enkele scenario’s over de toekomst van blockchain – technologie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *