07 Feb

Belangrijkste functionaliteiten van Miro

In deze blog leg ik de belangrijkste onderdelen van Miro stap voor stap uit. Miro is een online platform dat teams helpt om ideeën te delen en samen te werken, waar je ook bent. Het is ideaal voor workshops, brainstormsessies en groepswerk. Iedereen kan in real-time bijdragen, waardoor je samenwerkt alsof je aan een fysiek whiteboard werkt. Bekijk de video hieronder voor een visuele uitleg van hoe Miro werkt.

Disclaimer: Deze blog heeft geen commerciële doelstellingen. Ik aanvaard geen verantwoordelijkheid voor enige gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van de tools die in deze blog worden genoemd.

———–

Alles over Miro

Laten we bij het begin beginnen: Wat is precies Miro?

Miro is een online, visueel samenwerkingsplatform dat teams helpt om ideeën te delen, te brainstormen en samen te werken, waar ter wereld je ook bent.

Of je nu met een klein team werkt of met honderden deelnemers, Miro maakt het mogelijk om samen te werken alsof je in dezelfde ruimte bent. Het is ideaal voor workshops, brainstormsessies en het werken in groepjes.

Het mooie van Miro is ook dat iedereen in real time kan bijdragen. Je ziet direct wat anderen doen, alsof je samen aan een fysiek whiteboard werkt. Voor workshops is Miro dan ook echt perfect! Je kunt deelnemers in groepjes laten werken aan specifieke onderdelen van het bord, terwijl je als facilitator het overzicht behoudt.


En hoe werkt Miro eigenlijk?

Allereerst is het belangrijk om een account te hebben bij Miro. Zodra je ingelogd bent, kun je een nieuw bord openen om aan de slag te gaan. Dit is de basis voor al je samenwerking en ideeën.

Om een nieuw bord in Miro te openen, ga je altijd naar je Miro-dashboard en klik je op de knop “Nieuw bord”. Je hebt de optie om een leeg bord te starten of een sjabloon te gebruiken.

Let bij het openen van een bord op de volgende aandachtspunten:

  • Toegangsinstellingen: Zorg ervoor dat je de juiste toegangsrechten instelt, zodat alleen de juiste mensen toegang hebben.
  • Bordnaam: Geef je bord een duidelijke naam, zodat het gemakkelijk te vinden is.
  • Sjablonen: Als je een sjabloon gebruikt, kies er een die past bij je doel (bijvoorbeeld brainstormen, planningen, etc.).
  • Integraties: Controleer of je de benodigde tools en bestanden kunt integreren, zoals Google Drive of Slack.

Zodra je een nieuw bord in Miro hebt geopend, is het tijd om direct aan de slag te gaan. Het bord biedt alle tools die je nodig hebt om je ideeën visueel te organiseren en samen te werken met anderen. Hieronder worden de belangrijkste functionaliteiten kort besproken.

Je kunt ook de video hierboven bekijken voor een duidelijke visuele uitleg.


Navigeren op het bord

Je kunt in Miro eenvoudig het bord verschuiven naar links of rechts. Klik hiervoor op het Handje-icoon in het keuzemenu aan de linkerzijde. Houd vervolgens je muis ingedrukt en beweeg naar de gewenste richting. Zo navigeer je soepel over het bord.

 

In- en uitzoomen

Wil je in- of uitzoomen? Dat is handig als tekst of details niet goed zichtbaar zijn. Ga naar het keuzemenu rechtsonder en pas het zoompercentage aan door op het gewenste percentage te klikken. Zo krijg je altijd een duidelijk overzicht.

Commentaar toevoegen

Wil je commentaar toevoegen op een idee of post-it? Klik in het keuzemenu aan de linkerzijde op het Comments-icoon. Sleep je muis naar de plek waar je een opmerking wilt toevoegen en typ je commentaar. Zo kun je direct feedback geven op specifieke onderdelen.

Bestanden delen

Wil je liever bestanden delen, bijvoorbeeld om iets te laten zien aan anderen? Klik in het keuzemenu aan de linkerzijde op het Upload-icoon. Kies vervolgens voor ‘My Device’, selecteer het gewenste bestand en plaats het op de juiste plek op het bord. Zo deel je eenvoudig documenten, afbeeldingen of andere bestanden met je team.

Post-its gebruiken

Wil je iets opschrijven, bijvoorbeeld op een post-it? Zorg er dan eerst voor dat je het Muisaanwijzer-icoon selecteert in het keuzemenu aan de linkerzijde. Dit is belangrijk, want zonder dit geselecteerd te hebben, kun je geen tekst invullen.

Als je een bestaande post-it wilt gebruiken, selecteer eerst een post-it in de gewenste kleur, bijvoorbeeld uit een stapel op het Miro-bord, en sleep deze eenvoudig naar de gewenste plek. Zodra de post-it op de juiste plaats staat, kun je je tekst erin typen. Zorg er wel voor dat het Muisaanwijzericoon is geselecteerd (zie hierboven), anders kun je geen tekst invoeren!

Wil je liever een nieuwe post-it toevoegen? Klik dan op het Post-it-icoon in het keuzemenu aan de linkerzijde. Sleep de post-it naar de juiste plek, typ je tekst direct in, en voilà – je idee staat op het bord!

Dat waren de belangrijkste functionaliteiten van Miro. En onthoud: Het draait uiteindelijk om de samenwerking, de ideeën en de creativiteit van jouw team. Miro maakt het alleen visueel en toegankelijk – voor iedereen, overal.


Virtuele Groepsworkshops op Miro-bord

Uiteraard, net zoals bij een fysieke workshop, is het essentieel om in een virtuele workshop groepjes te vormen op het Miro-bord. Dit kan bijvoorbeeld door virtuele tafels in te richten op een Moro bord, waaraan documenten zoals cases worden toegevoegd, zodat de deelnemers in groepjes verder kunnen werken. Aangezien iedereen op hetzelfde Miro-bord werkt, kunnen deelnemers eenvoudig van elkaars werk leren en inzicht krijgen in wat anderen doen. Dit bevordert samenwerking en kennisdeling. Bovendien is het handig om na afloop van de workshop terug te kijken naar de voortgang, discussies en ideeën die zijn ontstaan, aangezien alles overzichtelijk op het Miro-bord blijft staan. Dit maakt het ook gemakkelijker om later feedback te geven of te reflecteren op het proces.


Gratis account

Probeer zelf Miro door een gratis account aan te maken via deze website: www.miro.com . Met een gratis account kun je direct aan de slag en krijg je toegang tot een aantal basisfunctionaliteiten. Je kunt bijvoorbeeld tot 3 borden maken waarop je met een klein groepje kunt samenwerken. Nodig je teamleden uit, deel ideeën via post-its, en ontdek hoe eenvoudig en intuïtief samenwerken kan zijn. Het is een perfecte manier om Miro te verkennen zonder kosten!


Alternatieven voor Miro

In deze blog beschrijf ik alternatieven voor Miro, evenals open-source tools die het gratis gebruik van digitale whiteboards mogelijk maken. Klik hier voor meer informatie.

Wil je een workshop online verzorgen waarbij virtuele samenwerking met grote groepen centraal staat, en heb je mijn input daarbij nodig? Neem dan gerust contact op via dit formulier.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *