Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Toepassingsmogelijkheden van holografie & hologrammen

voorbeeld hologram Foto: impact.clikhome.com[/caption%5D

Eerder heb ik een blogartikel gewijd aan virtual reality. In deze blog ga ik toelichten wat holografie is, hoe de hologrammen toegepast kunnen worden in de praktijk en wat het verschil is tussen virtual reality en hologrammen. Ik zal tevens diverse voorbeelden van hologrammen uit de praktijk weergeven, en beschrijven wat er mogelijk in de toekomst met de hologrammen gaat gebeuren. Heb je vragen? Neem gerust contact op.


Wat is holografie?
Holografie is een manier om een driedimensionale afbeelding van een object te maken, het gaat hier dus om het bewerkingsproces. De term holografie komt uit Grieks en bestaat uit twee woorden: holos (geheel, volledig) en gramma (bericht/schrijven).

Hologrammen zijn de daadwerkelijke afbeeldingen die worden weergegeven. Er zijn drie soorten hologrammen aanwezig, namelijk: reflectie, transmissie en embossed hologrammen. Reflectie en transmissie zijn driedimensionale foto’s, die tot wel 1X2 meter hoog weergegeven kunnen worden op glas of filmmateriaal. Dergelijke hologrammen kunnen ook bewegend worden gemaakt. Bij een bewegend hologram zie je in principe meerdere hologrammen achter elkaar.

Embossed hologrammen zijn zilver of goudkleurige folie hologrammen, o.a bekend van de creditcards. Deze embossed hologrammen zijn leverbaar in een zelfklevende sticker versie of in een preegfolie, allebei kunnen op drukwerk worden aangebracht.


Wat zijn de voordelen van hologrammen?
Hologrammen:

  • versnellen de besluitvorming
  • complexe informatie kan hiermee snel worden gecommuniceerd
  • kans op kostbare fouten kan met hologrammen worden verminderd
  • portfolio op het hoogste niveau kan met hologrammen worden gemaakt
  • door hologrammen te gebruiken ontstaan er concurrentievoordelen, met name omdat de processen kunnen worden versneld

Wat is het verschil tussen hologrammen en virtual reality?
Bij virtual reality (klik hier) wordt gebruik gemaakt van twee dimensionale afbeeldingen. Bij dergelijke tweedimensionale beelden zoals foto’s maakt het niet uit onder welke hoek de foto wordt bekeken, de afbeelding blijft altijd hetzelfde. Bij de hologrammen wordt gebruik gemaakt van driedimensionale afbeeldingen, en afbeeldingen kunnen in de lucht worden weer geschetst. Dit maakt het mogelijk om de foto’s bij de hologrammen vanuit diverse hoeken te bekijken. Vanuit elke hoek ziet een afbeelding dan ook vaak anders uit.

Verder hebben de hologrammen vaak geen speciale apparatuur nodig, terwijl bij virtual reality men een speciale bril/lens nodig heeft. Door de driedimensionale afbeeldingen lijken hologrammen echter en natuurlijker uit. Daarnaast, in combinatie met speciale software, is het mogelijk om hologrammen vanuit diverse invalshoeken te bekijken en tevens te gaan bewerken. Dat bewerkingsproces is bij de virtual reality vaak niet mogelijk, je kijkt immers alleen naar de beelden bij de virtual reality.

Tot slot, doordat hologrammen zeer gedetailleerde informatie kunnen weergeven, is het mogelijk om zowel kwantitatieve informatie (dus meetbare velden) als kwalitatieve informatie (niet meetbare velden) weer te geven. Ook is het mogelijk om real – time hologrammen weer geven, waardoor er een live – interactie kan ontstaan. Hieronder zie je video’s staan die de mogelijkheden van hologrammen goed toelichten. Hoe hologrammen worden gemaakt, kan je hier lezen. Diverse opname technieken van hologrammen kan je hier lezen.


Toepassingen van hologrammen
Hologrammen kunnen worden toegepast voor educatieve doeleinden, voor de business/ondernemerschap, TV-shows, entertainment, gaming, congressen, maar ook voor medische doeleinden en bijvoorbeeld voor slimme steden.

Hologrammen en educatie
Hologrammen kunnen bij uitstek worden gebruikt voor educatieve doeleinden. Microsoft HoloLens is bijvoorbeeld een praktijkvoorbeeld: hiermee kunnen de studenten Geneeskunde begrijpen hoe het menselijk lichaam werkt. De hologrammen worden dan gemaakt van tweedimensionale scans, waardoor er bewerkbare hologrammen in 3D ontstaan. De chirurg of student kan dan virtueel snijden en plannen, voor hij aan het echte werk begint. De volgende video legt uit hoe Microsoft HoloLens in de praktijk werkt:


Hologrammen en gezondheidszorg
De hologrammen zijn niet alleen handig voor studenten, maar ook voor gezondheidszorg. Holografie werd bijvoorbeeld onlangs zeer succesvol toegepast tijdens een hartoperatie. Uit een klinisch onderzoek in Israël bleek dat het mogelijk is om minimaal invasieve ingrepen bij structurele hartaandoeningen uit te voeren dankzij realtime holografische 3D-visualisatie- en interactietechnologie. Niet alleen konden de artsen het hart van de patiënt op een 2D-scherm zien, maar men kon ook tijdens een minimaal invasieve ingreep aan een structurele hartaandoening zeer gedetailleerde dynamische holografische 3D-beelden van het hart bekijken. De artsen konden tevens de geprojecteerde 3D-hartstructuren manipuleren door de holografische massa’s aan te raken. Het onderzoek toonde aan dat hologrammen de procedures bij de hartoperaties aanzienlijk kunnen verbeteren.

Meer informatie kan je zien via de onderstaande video:

In mijn vorige blog (klik hier) heb ik meer voorbeelden gegeven van trends & ontwikkelingen in de gezondheidszorg.


Hologrammen en TV-shows
Het is mogelijk om live-uitzendingen via hologrammen tot stand te brengen. Bijvoorbeeld, vlak na de presidentiële campagne van Obama werd er een live – presentatie via hologrammen op CNN gegeven:

Je raad het al. In de nabije toekomst kunnen wij meer gevoel en beelden te zien krijgen van bepaalde omstandigheden. Hologrammen bieden ons dan de mogelijkheid om op afstand optimaal waar te nemen wat er aan andere kant van de wereld plaatsvindt.

Verder kunnen live uitzendingen van hologrammen ook natuurlijk voor business/ondernemerschap uitstekend worden gebruikt. Directeur/CEO/management van een bedrijf kan de medewerkers bijvoorbeeld toespreken vanuit een andere kant van de wereld. Hierdoor wordt betrokkenheid vanuit de top optimaal gestimuleerd, waardoor medewerkers meer gevoel krijgen gehoord te worden.


Hologrammen en entertainment
Hologrammen kunnen zo worden gemaakt, dat alles bijna echt kan gaan lijken. Bedrijf Magic Leap, welke wordt gefinancierd door Google, heeft bijvoorbeeld hologrammen zo ontwikkeld, dat het voor entertainment branche onmisbaar bijna is:

De volgende video is opgenomen in Bahrain, in een winkelcentrum. Hier worden 7D hologrammen gebruikt:


Hologrammen en gaming
Hologrammen kunnen van je woonkamer een complete nieuwe wereld creëren. Hoe het in zijn werk gaat, kan je zien in deze volgende video:

Holografische TV’s
Er wordt verder ook momenteel gewerkt aan het ontwikkelen van holografische TV’s. Wat het dan voor de consumenten betekent, kan je in deze video bekijken:


Toekomst van hologrammen
Microsoft zegt dat hologrammen de manier hoe wij leven en wonen drastisch zullen veranderen. Hoe onze toekomstige leven en huizen zullen mogelijk uitzien, kan je zien in deze volgende video’s:Thuis eigen hologram maken
Je kan thuis ook een hologram maken, en hiervoor je ipad/tablet of telefoon gebruiken. Hoe maak je een eigen 3D hologram thuis? Deze video legt instructies goed uit:

1 COMMENT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *