Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

This is not an automatically generated message

ic725763

Internet en Internettechnologie vallen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Bankzaken regelen, contacten onderhouden, informatie opzoeken en (ver)kopen vinden steeds vaker via Internet plaats. Hierdoor gaan veel bedrijven failliet, denk aan V&D die onlangs als de grootste warehouse van Nederland met een faillissement te maken kreeg. Gemiddeld 30% van de winkels in Nederland staan leeg in diverse steden. Dit heeft te maken met de komst van online-winkels die aankoopgedrag van consumenten aanzienlijk hebben beïnvloedt.

Ook diverse apps zijn momenteel zeer gewild bij de consumenten. Sterker nog, volgens de handelsgroep Mobile Future downloadden consumenten in 2013 honderd miljoen apps per dag, en dat is een forse stijging in vergelijking met 10 jaar geleden toen smartphone’s amper nog bestonden.

Naast internet en internettechnologie worden er wereldwijd elke dag nieuwe uitvindingen en innovaties gedaan. Globalisering, internet, technologie, standaardisering en de ontwikkeling in de richting van open-sourcecode maken het mogelijk dat zelfs tieners in staat zijn om iets nieuws te ontwikkelen door onmiddellijk gebruik te maken van de beste en goedkoopste clouddiensten. Praktijkvoorbeelden zijn er genoeg te bedenken: Google, Facebook, Marktplaats, Uber, Gmail en Twitter zijn allemaal bedrijven die in de zolder met vrij weinig startbudget door jonge ontwikkelaars zijn ontwikkeld. Een andere voorbeeld is Airbnb: deze werd in 2008 opgericht door 3 jonge mannen en heeft momenteel de gehele hotelbranche wereldwijd op zijn kop gezet.

De andere ontwikkelingen spelen zich af op terrein van Internet of Things (IoT). Uit onderzoek van Gartner blijkt dat in 2020 maar liefst 20,8 miljard apparaten verbonden worden aan Internet. Nu al zien wij veel nieuwe toepassingen van IoT in de praktijk. Te denken valt hierbij bijvoorbeeld aan slimme schoenen die jou kunnen adviseren met wie je kennis moet maken als je naar een feestje gaat. De ”slimme schoenen” zijn verbonden aan Internet, en op basis van profielen op social media kunnen er matches worden gemaakt. Je kan dan letterlijk via je smartphone zien met wie je op straat kennis het beste kan maken. Een theorie? Nee, dergelijke slimme schoenen zijn al te koop.

Slimme dingen worden binnenkort dus heel gewoon, net als de smartphones die wij nu in onze zak hebben. Alle ”slimme dingen” zorgen voor extreme toename van data in de komende jaren. Volgens IDC zorgt de opkomst van draadloze technologieën, slimme producten en digitalisering ervoor dat de omvang van de wereldwijde databerg tussen 2013 en 2020 vertienvoudigt van 4,4 biljoen gigabytes (4,4 ZB) naar 44 biljoen gigabytes (44 ZB).

Verder gaan diverse ontwikkelingen rondom robotica en Artificial Intelligence (AI) de wereld voorgoed veranderen. Dergelijke ontwikkelingen zijn al gestart: Siri, spraakherkenningsysteem van Apple is een stukje Artificial Intelligence die wij allen in onze smartphone nu al hebben. Siri stelt ons in staat om een opdracht met onze stem uit te laten voeren. Facebook gebruikt Artificial Intelligence om op een slimme manier in te spelen op de persoonlijke behoeften van de gebruikers. Een andere toepassing van Artificial Intelligence zien we terug in de medische wereld: Artificial Intelligence stelt de onderzoekers in staat om geheel autonoom een mammografie uit te voeren, met maar liefst 99% nauwkeurigheid! Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borsten. Dit onderzoek vindt plaats om veranderingen in het borstweefsel op te sporen.

En de robots zijn duur? Helemaal niet. De nieuwe huisrobot Zembo van ASUS kost maar $599 en is al verkrijgbaar op de markt. Zenbo-robot kan je agenda bijhouden, aan jou een fotoboek showen, op aanvraag een recept voorlezen, jou herinneren om je medicijnen in te nemen, in je huis lampen of TV aanzetten en veel meer.

Alle ontwikkelingen zullen naar verluid tussen 25% tot 50% van huidige banen doen verdwijnen in de komende 10-15 jaar. Zijn we er klaar voor?

Kortom er is meer dan genoeg stof om over te praten. Technologie gaat onze wereld volledig binnen enkele jaren veranderen, dit staat vast! Daarnaast neemt de globalisering toe, en wordt de samenstelling van de bevolking om ons heen heel anders. Diverse uitdagingen hebben wij om met zijn allen op te lossen. Wij zullen ons moeten inrichten op een nieuwe SAMENleving. Alleen praten over problemen lost natuurlijk niks op, wij moeten met zijn allen hard nadenken hoe wij diverse maatschappelijke uitdagingen kunnen oplossen. En vooral er is veel actie nodig! Daarom heb ik het initiatief genomen om alle betrokkenen in Nederland bij elkaar te brengen tijdens de conferentie #SocialeInnovatie. Deze conferentie gaat plaatsvinden op 16 december 2016 in Hof Wageningen. Jij als lezer bent uiteraard van harte welkom om de conferentie bij te wonen. Meer informatie over de conferentie en het programma: www.connectingcentre.com

flyer-connectingcentre-adds-oranje-programma

Lees indien gewenst ook:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *