Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Nederland in 2025

Hoe ziet Nederland in 2025 eruit? Deze vraag ga ik in deze blog beantwoorden.


Aantal ondernemers zal verdubbelen
Ondernemen is hot. Het aantal bedrijven neemt in Nederland sterk toe. Nederland heeft nu al een recordaantal van bijna 1,5 miljoen bedrijven, waarvan een groot deel de zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn (1). Uit een onderzoek van ING blijkt dat in 2025 Nederland maar liefst 2,2 miljoen ondernemers zal hebben, een toename van 68 procent ten opzichte van nu (2)!


Toename van vergrijzing
Nederland gaat in de komende jaren met een snelle tempo vergrijzen. Jaarlijks zal het aantal 65-plussers in Nederland met gemiddeld 2 procent toenemen. In 2040 zal het aantal ouderen oplopen tot 4,8 miljoen, ten opzichte van 3 miljoen nu (CBS, 2015). In de onderstaande tabel kan je meer informatie zien.

vergrijzing nederland
Bron: statline.cbs.nl/Statweb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=83225NED&D1=0&D2=0&D3=0-100&D4=0,4,9,14,19,24,29,34,39,l&HD=160207-0900&HDR=T,G3&STB=G1,G2%5B/caption%5D

Belangrijk is het wel om te melden dat diverse ontwikkelingen (zoals migratie en toename van aantal vluchtelingen) zijn niet meegenomen in de bovengenoemde cijfers van CBS.


Toename van diversiteit
De samenstelling van de huidige Nederlandse bevolking zal in de toekomst veranderen. Nederland zal steeds meer diverser worden. De onderstaande cijfers spreker voor zich.

samenstelling nederlandse bevolking toekomst Bron: CBS, 2015

In de bovenstaande tabel zijn de correcties zoals toename van aantal vluchtelingen en toename van globalisering en migratie niet meegenomen.


Robotisering en automatisering zal bannen doen verdwijnen
Diverse slimme arbeidsbesparende technologieën (zoals digitalisering, robotisering en 3D-printing) zullen een groot impact hebben op de werkgelegenheid in Nederland. Bedrijven zoals Deloitte en Boston Consulting Group beweren dat minimaal 25% van de totale werkgelegenheid in Nederland door de voortschrijdende automatisering en robotisering in de komende jaren gaan verdwijnen(3). Wetenschappers Frey & Osborne (2013, Oxford University) beweren dat zelfs 47% van de banen mogelijk volledig geautomatiseerd gaan worden(4).

Welke bannen precies gaan verdwijnen is moeilijk om te zeggen. Wel is het bekend dat vooral routinematige werkzaamheden in ieder geval sowieso geautomatiseerd zullen worden. Op www.bbc.com/news/technology-3406694 kan je zien hoe groot de kans is dat jouw baan geautomatiseerd wordt.


Nieuwe bannen zullen ontstaan
Dat er veel bannen gaan verdwijnen is in ieder geval zeker. Maar ook is het zeker dat er nieuwe banen gaan ontstaan, denk aan nieuwe jobs zoals:
– Nostalgist
– Disorganiser
– Bitcoin handelaar
– Ideniteits-auditor
– 3D print handman
– digital death manager
– privacy-adviseur

Lees ook mijn vorige blog over hoe steden van de toekomst gaan uitzien.

Binnenkort post ik meer topics. Hou mijn blog in ieder geval in gaten of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief:  www.maryayaqin.com/inschrijven


Over mij:
Ik ben een spreker, trendwatcher, adviseur en blogger over de wereldwijde trends, innovaties, en de impact van nieuwe ontwikkelingen en technologieën op mens, bedrijf en maatschappij. Mijn blogs verschijnen regelmatig op www.maryayaqin.com. U kunt mij altijd boeken voor uw evenementen, gastcolleges of seminars. Voor vragen neem gerust contact op via info@maryayaqin.com


Bronnen:

1 www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bedrijven/publicaties/artikelen/archief/2015/steeds-meer-ondernemers-in-nederland.htm

2 www.ing.nl/media/EBZ_ING-MKB-2025-Naar-een-sterker-mkb_tcm162-78678.pdf

3 www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf
www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/nl/Documents/deloitte-analytics/deloitte-nl-data-analytics-impact-van-automatisering-op-de-nl-arbeidsmarkt.pdf.

4 www.bcg.com/news/press/10feb2015-robotics-power-productivity-surge-manufacturing.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *