Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Wereldwijde (technologische) ontwikkelingen en veiligheid (1)

In deze blog ga ik beschrijven welke mogelijke consequenties diverse wereldwijde (technologische) ontwikkelingen meebrengen voor veiligheid (security) en het veiligheidsdomein.

Internet, social media & big data
Internet is gewild, maar brengt ook gevaren met zich mee. Via Internet kunnen persoonlijke gegevens worden gestolen, en vervolgens worden verkocht aan bijvoorbeeld de spammers. Enkel al een naam & een mailadres levert voor criminelen circa €10 per record op, dus waarde van gegevens moet absoluut niet onderschat worden.

Verder kunnen via Internet grootschalige ICT-diensten en bijvoorbeeld elektriciteitscentrale worden platgelegd. In diverse landen zoals Frankrijk worden miljoenen euro’s door de overheid gespendeerd om dergelijke voorvallen te voorkomen:

In de volgende video wordt uitgelegd hoe makkelijk het is om de inloggegevens van medewerkers te stelen, en vervolgens systemen ermee te hacken:

Behalve dat via Internet diverse systemen kunnen worden gehackt, kan via Internet ook het besluit van de beleidsmakers/eindbeslissers worden beïnvloedt. Het is al een aantal keer voorgekomen dat informatie op de internetpagina van officiële instanties door hackers werd veranderd. Als gevolg hiervan werden de lezers verkeerd geïnformeerd.

Social media brengt kansen en risico’s met zich mee voor het veiligheidsdomein. Een nadeel van social media is dat het mogelijk een grote negatieve consequentie kan hebben voor het imago van de organisaties, en in het bijzonder voor het managen van de crisis. Dit bleek bijvoorbeeld uit het voorval in gemeente Moerdijk: ‘s nachts waren er meer dan 100.000 Tweets geplaatst, en omwonenden werden onnodig bang gemaakt over de verspreiding van schadelijke stoffen.

Een andere voorbeeld is Project X-Haren, beter bekend als het ”Facebookfeest 2012”. Project X-Haren had zeer negatieve gevolgen meegebracht voor het Groningse dorp Haren.  Het begon met een uitnodiging voor een verjaardagsfeest van een meisje op de sociale media, maar mondde uit in een bijeenkomst van duizenden jongeren en rellen.

Social media wordt door veel criminelen gebruikt om te checken wanneer iemand niet thuis is. Velen schrijven gerust online dat ze bijvoorbeeld op vakantie zijn, en deze data kunnen dieven uitstekend als input gebruiken voor diverse criminele handelingen… Zelfs een onschuldige Tweet dat je naar je werk gaat, kan al als input dienen voor diefstal.

De voordeel van social media is dat het voor big-data zorgt: informatie uit social media kan worden gebruikt om crisis te managen. Verder kan de verkregen data uit social media ervoor zorgen dat er diverse patronen worden ontdekt, denk aan het real-time inzichtelijk maken van aantal professionals per stad. Ook kunnen social media profielen worden gebruikt om verblijfsplaats van iemand te trasseren, iemand/iets op te sporen of om informatie over iemand in te winnen.  Tot slot kunnen advertenties op social media ervoor zorgen dat meer mensen zich aansluiten bij de politie, of om politie bijvoorbeeld met iets te helpen.

Big data kent veel toepassingen. Een van de grootste voordelen van big data is dat het voor opsporing kan zorgen en/of om op wijkniveau voor te spellen hoe groot kans op calamiteiten is. Lees hier het artikel ‘Big data datamining door de politie’.

Een overzicht van mogelijke nadelige consequenties van big data kan je hier lezen.

Technologie
Grootste nadeel van technologie is dat vrijwel elk technisch apparaat zeer kwetsbaar is voor calamiteiten. Het niet tijdig uitvoeren van updates kan voor kwetsbaarheid zorgen. Daarnaast kan een apparaat vanzelfsprekend kapot gaan. Ook niet in staat zijn om diverse (bestaande) systemen aan elkaar te koppelen is vaak een groot probleem voor veel organisaties. Verder kunnen hackers intensief (mis)bruik maken van techniek, bijv. om een robot(drone), vliegtuig of een auto op afstand te hacken en vervolgens deze te besturen. Ook kunnen hackers vrij gemakkelijk in systemen en gebouwen binnendringen, als er eventjes niet goed wordt opgelet.

Een andere nadeel is dat robot-drones kunnen botsen met bijvoorbeeld vliegtuigen. Lees hier meer over voor- en nadelen van drones.

3D prints leveren veel voordelen op, maar zorgen ook ervoor dat hiermee bijvoorbeeld wapens thuis uitgeprint kunnen worden. Hoe moet men dan registreren en coördineren wie wat met een wapen doet, is zeer onduidelijk.

Technologie en innovaties brengen natuurlijk ook veel voordelen met zich mee.  Smart guns reageren bijvoorbeeld enkel op vingerafdrukken, en kunnen een oplossing bieden voor het wapenprobleem. Robots kunnen ingezet worden in gevaarlijke plekken, voorbeeld hiervan is OceanOne. Zonne-energie kan op diverse plekken voor elektriciteit zorgen, en waterflessen zoals Fontus waterfles kunnen water uit de lucht op elke gewenste locatie halen. Tot slot kunnen drones worden ingezet om bijvoorbeeld inspectie uit te voeren, of om ergens brand te blussen. Apparaten zoals Waverly Labs kunnen ervoor zorgen dat iedereen met elkaar in elke gewenste taal real-time kan communiceren, dus een tolk wordt hiermee overbodig gemaakt.

Binnenkort schrijf ik meer blogs. Lees indien gewenst ook mijn vorige artikelen (klik hier) over technologie & veiligheid. Klik hier indien gewenst voor een overzicht van alle artikelen die ik tot heden heb gepubliceerd.

Some other related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *