Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Over Social Media (site’s)

Bron van foto: www.ninetynineways.net
Bron van foto: www.ninetynineways.net
Hieronder heb ik een onderdeel van mijn onderzoek rondom (het gebruik van) Social Media geplaatst. Heb je (aanvullende) vragen over het gebruik van Social Media? Neem dan gerust contact met mij op, en ik zal dan heel snel je vragen beantwoorden!

De ontwikkelingen van Social Media
Nederland staat op de eerste plaats wereldwijd als het aankomt op het gebruik van social media. Het aantal actieve internetgebruikers op deze media blijft groeien en de penetratie van LinkedIn en Twitter neemt de koppositie in Nederland. Zo is het uit het wereldwijde onderzoek ‘Digital Life‘ van TNS NIPO (2010)1 gebleken dat 74% van de online Nederlanders tussen de 16 en 60 jaar actief is op een sociaal netwerk. Hiervan is 28% van de Nederlanders dagelijks online op een social media site. Onder Nederlandse journalisten en bloggers in 2010 is gebleken dat meer dan de helft van de journalisten in Nederland een Twitter-account heeft en 88 procent van hen Twitter gebruikt als Nieuwsbron. 2

Wat is social media?
Social media is de verzamelnaam voor alle websites waarbij de gebruikers (en niet een redactie) zelf de waarde van de website creëren.`Social media`is tevens de benaming voor online platformen waar de gebruikers, met geen of weinig tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Bij social media is er sprake van interactie en dialoog tussen de gebruikers onderling. 3

Kenmerken van social media
Social media heeft de volgende kenmerken 4:
 • User generated content: de inhoud van site en berichtgeving is gemaakt door de gebruikers en niet (alleen) door de redactie van de site
 • Real time: de inhoud van de site is vrijwel altijd recent
 • Persoonlijk: mensen doen beroep op hun persoonlijke titel als ze berichten plaatsen
 • Interactief: conversatie/dialoog aangaan staat centraal bij social media
 • Subjectief: doordat iedereen berichten kan plaatsen, wordt de inhoud niet getoetst op waarheid. Men plaatst hierbij een eigen mening namelijk.
Typen social media site’s 5
De vier belangrijkste en meest gebruikte typen social media zijn op het moment de volgende:
 • Social networks: op deze site’s willen mensen graag in contact blijven met eigen vrienden, familie, zakelijke partners of kennissen. De populairste sites hiervoor zijn Facebook en Linkedin
 • (Micro)-blogging en fora: dit zijn de websites waar men graag korte berichten met elkaar deelt of discussies online voert, met als doel om met elkaar in contact te blijven of bepaalde onderwerpen in het kort bespreken. Voorbeelden zijn de persoonlijke weblogs, groepsfora of Twitter
 • User generated content/wiki: dit zijn de online platforms om samen kennisoverdracht tot stand te laten brengen. Bekend voorbeeld hiervan is Wikipedia.
 • Media- en news sharing: dit zijn de sites waarmee men vaak kosteloos beelden, muziek of fotos kan delen met anderen, gecombineerd met berichten. Bekende voorbeelden van deze site’s zijn Flickr, Youtube en Skype.
Mogelijkheden van de belangrijkste social media site’s
De mogelijkheden en de functionaliteiten van de belangrijkste en populairste social media site’s zijn hieronder nader toegelicht:

Skype
Met skype kan men gratis via Internet (videobeeld-) praten met andere gebruikers, chatten en bestanden verzenden. Ook is het mogelijk om voice-berichten in te spreken zodat deze op een later stadium geraadpleegd kunnen worden. De grootste voordeel van Skype, tegenover telefoon, is dat het gratis is en dat men met skype online met veel mensen tegelijkertijd kan vergaderen. Brainstormen en overleggen met medewerkers binnen een organisatie is via Skype dus mogelijk.

Facebook
Facebook is een social media site, oorspronkelijk bedoeld om met vrienden en familieleden in contact te blijven. Binnen Facebook kan men foto’s delen, chatten, groepen aanmaken, video’s delen, reageren op berichten of zelf berichten plaatsten. Praten via Facebook is inmiddels ook mogelijk.

Linkedin
Linkedin is een virtueel sociaal netwerk, actief sinds 5 mei 2003, dat gericht is op vakmensen. Het belangrijkste doel van de website is om de gebruikers gebruik te laten maken van elkaars zakelijke netwerk. LinkedIn heeft inmiddels (2014) meer dan 277 miljoen leden wereldwijd. Op januari 2011 telde Linkedin maar liefst 2.121.100 leden in Nederland. De meeste Linkedin-gebruikers in Nederland zijn werkzaam in de IT branche, hierop gevolgd door de gebruikers die in de financiële diensten aanbieden. De overheidsbranche is het minst actief: Linkedin kent hiervoor 54.880 leden in Nederland die in de overheidsbranche werkzaam zijn. In Maart 2011 bereikte LinkedIn de 100 miljoen gebruikers wereldwijd. Er werken bijna 1000 werknemers bij Linkedin. Het zakelijk netwerk verdient zijn omzet voor zo een 41% door vacature-adds en aanverwante diensten op gebied van ‘hiring’.

Twitter
Twitter wordt gebruikt als een microblogdienst. Het principe van Twitter is dat men laat weten waar hij/zij zich op het moment bevindt en wat hij/zij doet. Dit doet men aan de hand van een tekstbericht dat uit maximaal 140 karakters kan bestaan. Zo’n berichtje heet in Twitter-Jargon een Tweet. Mensen kunnen dankzij Twitter elkaar gaan volgen of gevolgd worden. Mensen die anderen volgen, zien de Tweets die anderen omschrijven en zien op deze manier real time waar de ander mee bezig is. Interessante Tweets worden door anderen vaak overgenomen of doorgestuurd binnen eigen netwerk. Op deze manier onstaat er een moderne tamtam, die zich vaak sneller verspreid dan de traditionele media.7
De belangrijkste trends op Twitter zijn:
 • In Nederland heeft Twitter het grootste bereik: de dienst bereikt 22,3 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder. In juli 2010 waren er 190.000 twitteraars in Nederland, begin februari dit jaar maakten 420.000 Nederlanders gebruik van Twitter. 8
 • Inmiddels zijn er Nederland (2014) 5 miljoen geregistreerde accounts, waarvan er 1,3 miljoen maandelijks actief Tweeten.
 • Een groep van 20.000 gebruikers – die de onderzoekers de ‘Twitter-elite’ noemen, krijgen 50% van alle aandacht op Twitter 9. Dit zijn de “beinvloeders” benoemd
 • Onder Nederlandse journalisten en bloggers in 2010 is gebleken dat meer dan de helft van de journalisten in Nederland een Twitter-account heeft en 88 procent van hen Twitter gebruikt als Nieuwsbron.10
Yammer
Yammer is net als Twitter een microblogdienst. Qua functionaliteit en de mogelijkheden lijkt Yammer veel op Twitter, met uitzondering dat de inhoud van de berichtgevingen op Yammer voor een bepaald groep mensen zichtbaar zijn. Yammer wordt dan ook door de politie op het moment bijvoorbeeld gebruikt om interne communicatie tot stand te  brengen.

Youtube
Als men video wilt delen met de rest van de wereld, dan kan dit gedaan worden via de website YouTube.com. Met YouTube kan men eigen filmpjes geheel kosteloos zetten delen, zodat iedereen de film dan kan zien. Inmiddels staan er miljoenen video’s op YouTube.

Flickr
Flickr is veruit de populairste website voor digitale foto’s. Flickr heeft 8,5 miljoen geregistreerde gebruikers. Flickr kent veel mogelijkheden dan alle andere sites. Er kunnen teksten bij foto”s worden gepubliceerd (niet alleen door de maker , maar ook door deze bezoekers!). Dit commentaar kan ook betrekking hebben op een deel van de foto. Je markeert dan een stuk en als een bezoeker met zijn muis over dat gedeelte van de foto gaat springt de tekst naar voren. Je kunt dit bijvoorbeeld bij een schoolfoto gebruiken waarbij je de naam van ieder kind vermeld.
Flickr kan gratis worden gebruikt. Daarnaast is er een betaald abonnement die meer mogelijkheden biedt zoals het plaatsen van meer foto”s (1 GB aan nieuwe foto”s per maand in plaats van 10 Mb), meer albums (ongelimiteerd in plaats van 3), grotere bestanden en geen reclame.

Wikipedia
Wikipedia is een online encyclopedie die niet alleen gratis ter beschikking staat voor de gebruiker, maar waar iedere gebruiker zelf ook onderwerpen kan toevoegen. Het doel van Wikipedia is om in elke taal een vrije (gratis) internetencyclopedie te creëren. Wikipedia is een meertalige encyclopedie, waarvan de inhoud vrij beschikbaar is. Ieder persoon kan hiermee op wikipedia kennis toevoegen.

Blogs
Blogs zijn vaak (persoonlijke) pagina’s van mensen of bedrijven die kennis willen delen met anderen. Op blogs kunnen mensen reageren, waardoor een blog een uitstekende manier is om feedback te verzamelen en om te controleren of diensten/producten voldoen aan de eisen en wensen van de doelgroep. Binnen blog kan men andere social media site’s integreren, zoals Twitter of facebook. Een voorbeeld van een blog is natuurlijk deze website, www.maryayaqin.com.
Wil je meer weten over social media? Kijk dan op www.marketingfacts.nl of neem gerust contact met mij op.

Gebruikte bronnen:
7 Internetmarketing voor Dummies – Door Jan Zimmerman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *