Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Plastic-soep probleem oplossen door bacteriën & biologisch afbreekbare plastic

Plastic afval, al eerder heb ik aan dit onderwerp een blog gewijd (klik hier). In veel gevallen wordt er nog steeds zwaar onderschat dat plastic een groeiend probleem is. Per jaar krijgen we 8 miljoen ton plastic afval erbij in water (Jambeck et al., 2015). Tenminste 5.25 triljoen stukjes plastic drijven momenteel in de oceanen (Eriksen et al., 2014).

Zowel op de oppervlakten, als in de zeeën kunnen wij veel plastic afval vinden. Sterker nog, de onderzoekers zijn tot conclusie gekomen dat de totale hoeveelheid plastic gemiddeld 2,5 keer hoger is in de oceanen, dan wat er aan het oppervlak drijft. ´´Bij sterke wind kan de hoeveelheid plastic onder de oppervlakte zelfs 27 keer hoger liggen´´.

Plastic wordt opgegeten door vissen. De wetenschappers stellen dat elk jaar de vissen in de zee in totaal tussen de 12 en 24 miljoen kilogram plastic opeten. ”36% van de onderzochte consumptievissen die in het Engelse Kanaal gevangen waren, had plastic in de maag”. Daardoor verdwijnt plastic wel uit het water, maar niet uit de voedselketen. En wat gebeurt er dan, is dat mensen en dieren uiteindelijk plastic in lichaam krijgen. Dit zorgt ervoor dat kans op allerlei ziekten, zoals kanker overal toeneemt.

In deze video zie je meer over het ´´plastic soep´´ probleem:


Gelukkig zijn er wel wat initiatieven genomen om het ”plastic-soep” probleem op te lossen. Zo zijn wetenschappers van de Universiteit van Kioto momenteel bezig met een bacterie die in staat is om plastic in de oceanen te vernietigen (deze opeten), zonder vissen en andere dieren in oceanen ermee te schaden. Meer informatie kan je lezen in vakblad Science.


Natural Plastics heeft verder een plasticsoort ontwikkeld, dat biologisch afbreekbaar is. ”Het is niet afkomstig uit olie maar uit zetmelen afkomstig uit de voedselindustrie: de stof waarmee het plastic wordt geproduceerd is granulaat. Het afbreekbare plastic kan worden gebruikt voor van alles; netten, buizen, bakjes, tasjes, folies”.  Meer informatie over Natural Plastics hier.

Ook Ari Jónsson is met afbreekbare plastic bezig. Ari Jónsson heeft een plastic ontwikkeld die is gemaakt van agar, een stof uit algen. Plastic behoudt zijn vorm en wordt vanzelf afgebroken zodra deze leeg is. Het is zo gemaakt dat het zelfs opgegeten kan worden, en is totaal niet schadelijk voor de mens en milieu. Meer informatie over het initiatief zie je hier:

Lees indien gewenst ook mijn vorige blog: technieken om afval en plastic uit oceanen te halen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *