Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Geen asfalt meer, maar plastic wegen

Eerder heb ik diverse blogartikelen geschreven over problemen die plastic afval meebrengen. Alleen al in onze oceanen drijven er 100 miljard kilo plastic afval. Per jaar komt er wereldwijd zo’n 4,7 miljoen ton plastic afval bij, dus dagelijks gemiddeld 12.000 ton. Plastic zorgt ervoor dat veel dieren sterven. UNEP (een milieuafdeling van de Verenigde Naties) beweert dat zeeafval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en circa één miljoen zeevogels het leven kost. Plastic afval wordt zeer moeilijk afgebroken. Een simpel plastic flesje in de oceaan kan bijvoorbeeld pas na gemiddeld 450 jaar worden afgebroken.

Een van de duurzame manieren om plastic te hergebruiken is het aanleggen van wegen door middel van plastic. Over de hele wereld zijn er diverse projecten in leven geroepen om dit mogelijk te maken. Uiteindelijke doel is om duurzame kunststof wegen aan te leggen, die asfalt moet vervangen.

ice_screenshot_20170507-220752 Plastic wordt in eerste instantie verzameld, gerecycled en gemalen in kleine stukjes plastic die samen een unit vormen. Deze vooraf gefabriceerde units die uit plastic worden gemaakt, kunnen vervolgens gemakkelijk worden getransporteerd, geassembleerd en worden onderhouden. Het lagere gewicht betekent dat de weg ongevoeliger zal zijn voor bodemdaling. Onder de wegen kunnen er gemakkelijk pijplijnen worden aangelegd, wat transport van goederen bijvoorbeeld makkelijk kan maken.

Verder gaan de plastic wegen naar verluid tot drie keer langer mee dan de traditionele wegen. Omdat plastic in staat is om gemakkelijk water te absorberen, gaan de wegen minder snel kapot. Water & regen kan via plastic wegen duurzaam worden verzameld en hergebruikt.

Voor meer informatie bekijk de volgende video over een startup die in UK momenteel wegen met plastic wil aanleggen:

In India is er al een weg in 2009 met plastic aangelegd, met een groot succes.


Inhoudelijke informatie over plastic roads kan je hier bekijken:


Ook in Nederland zien we een aantal gelijkwaardige initiatieven als in UK. Voorbeeld ervan is Bouwbedrijf VolkerWessels. Dit bedrijf wil in de toekomst autowegen aanleggen van gerecycled plastic.“Plastic biedt ontzettend veel voordelen, zowel bij de aanleg als bij het onderhoud van wegen”, zegt directeur Rolf Mars van KWS Infra. […]. “Het is een vrijwel onderhoudsvrij product. Slijtage is er amper en het materiaal is ongevoelig voor weersinvloeden.”

Momenteel is KWS Infra bezig om in Rotterdam een fietspad in plastic aan te leggen. Eind 2017 moet deze fietspad klaar zijn voor gebruik. Meer informatie: Rijden we straks op plastic wegen?


Grootste obstakel voor het realiseren van grote wegenbouw-projecten met plastic is geld: innovatie is prijzig. Er zijn diverse kapitaalkrachtige partners nodig om grote proeftrajecten te financieren en uit te voeren. “We denken aan fabrikanten uit de plastic- en kunststofindustrie, maar ook aan de recyclebranche”. Meer informatie: Geen asfalt, maar plastic wegen


Voor meer uitgebreide informatie over de plastic wegen bekijk de volgende video’s:


Meer blogartikelen over hergebruik van plastic staan hier: www.maryayaqin.com/?s=plastic

1 COMMENT
  • Lauren de Bruijn
    Reply

    Dat is fantastisch! Persoonlijk probeer ik zo duurzaam mogelijk te wonen daarom ondersteun ik zulke start-ups. Vooral vind ik leuk dat ervoor al gebruikt plastic moet gebruikt worden (sorry voor tautologie) — op deze manier zullen we onze wereld schoner maken en ervan ook profiteren. Er zijn al veel services die kunststof productie maken en ik hoop dat meer en meer mensen die zullen gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *