Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

De top 10 robots die de wereld gaan veranderen

Humanoid Robots (menselijke robots), androide robots, industrierobots en cyborgs. Deze termen heb je vast al eerder voorbij zien komen. Maar wat voor type technologie is het dan precies? Waarvoor kan deze worden gebruikt? Deze vragen ga ik in deze blog beantwoorden.


10. ASIMO & Honda P-Series
Ten eerste wil ik je graag Asimo voorstellen, een humanoid robot. Humanoid robots kunnen menselijke bewegingen en karakter nabootsen, en zo is het bij Asimo ook het geval. Asimo is een geweldige robot, die de menselijke bewegingen kan nabootsen. Zij is in staat om te bewegen, menselijke stem en gezicht te herkennen, een trap op te lopen, springen en circa 9km per uur te rennen. Daarnaast is Asimo in staat om een kopje thee aan te bieden en om de huishoudelijke zaken te doen. Naar verluid lopen er momenteel circa 100 Asimo robots op de wereld rond. Een Asimo robot kost circa 1 miljoen dollar. Echter, ik denk dat het prijskaartje van Asimo aanzienlijk in de nabije toekomst omlaag gaat, waardoor deze ook bijvoorbeeld ingezet kan worden voor de ouderenzorg.
Bekijk hier een video van Asimo en de mogelijkheden hiervan:


9. NAO
Een andere humanoid robot is NAO. NAO is 58 cm groot, en inmiddels zijn er al 5000 stuks hiervan wereldwijd verkocht. Wat NAO allemaal kan? Wel, NAO kan praten, bewegen en gewenste opdrachten uitvoeren. De onderstaande video laat de mogelijkheden van NAO zien:

Nog niet overtuigd? NAO heeft al zichtbare resultaten geboekt bij de kinderen die met autisme te maken hebben. NAO kan kinderen leren communiceren en zich openlijker instellen. Bekijk deze video voor meer uitleg:


8. RoboThespian
RoboThespian is ook zo’n humanoid robot die je hart kan laten kloppen. Hij kost momenteel circa 95.000 euro. Door spraak-audio’s en opdrachten te installeren in de robot, kan je de robot laten doen wat je wilt. Een RoboThespian kan bijvoorbeeld worden ingezet als gids om in de musea rondleidingen te geven. Ook kan deze robot prima in de entertainment-branche worden ingezet, of bij jouw thuis:


7. Actroid-F, een android robot
Er zijn momenteel ook robots gemaakt die een menselijke gezicht en een menselijke postuur hebben. De robots die sterk op mensen lijken, worden android robots genoemd. Een android robot uit de praktijk is bijvoorbeeld Actroid-F uit Japan. Zij is bijna niet te onderscheiden van een mens, kan gesprekken voeren, begrijpen wat je zegt, op je gesprekken reageren en bepaalde opdrachten uitvoeren. Een dergelijke android robot kan worden ingezet in de ziekenhuis, om bijvoorbeeld toezicht op de patiënten te hebben. Ook kan een adroid robot worden ingezet als beveiliger, of bijvoorbeeld als iemand die in de winkel je helpt een juiste kledingstuk te vinden. Kijk de onderstaande video voor uitleg:


6. Aiko Chihira android robot
Een robot inzetten als een receptioniste? Eentje die 24/7 je klanten bedient, en nooit moe wordt? Dat kan met de nieuwe Aiko Chihira . Kijk eens deze video over wat ze allemaal kan doen:


5. Diego San android robot
Een robot die je als een kind kan opvoeden, en die van jouw alles aanleert. Aan deze technologie wordt er momenteel ook gewerkt. Voorbeeld hiervan is Diego San android robot. Deze robot kan lachen, boos worden en verdrietig worden. Deze robot snapt wat je hem of haar zegt, en in staat om een tegenreactie te vertonen. Hij neemt je gedrag ook letterlijk over. Als je bijvoorbeeld je TV aanzet, dan weet deze robot hoe hij een TV moet gaan aanzetten. Kijk eens deze video voor meer info:


4. Robotic Suit, draagbare robotische kleding
Mijn favoriet zijn de draagbare robotische kledingstukken. Deze kledingstukken kunnen gehandicapten helpen om weer volledig te functioneren, om de revaliderende patiënten te helpen herstellen en om bijvoorbeeld in de bouwsector de rugklachten van de bouwvakkers te gaan verminderen. Ze kunnen bewegingen van mensen monitoren en daarbij de ondersteuning bieden die er nodig is. De onderstaande video’s laten de mogelijkheden van de robotische kleding zien.

Robotische kleding in de zorgsector:

Robotische kleding in de bouwindustrie:


4. Militaire robots en drone robots
Robots kunnen niet alleen voor de gezondheidszorg, thuiszorg, entertainment-branche of in de winkels worden ingezet. Wat mij vooral zorgen baart, is dat robots nu al voor militaire doeleinden worden ingezet. En het gebruik van robots om oorlog te drijven zal in de toekomst alleen maar toenemen. Denk aan drone robots die momenteel in Afghanistan worden ingezet. Kijk deze video die alle mogelijkheden verduidelijkt:

Indien gewenst, kan je deze documentaire bekijken over hoe robots volledig de manier hoe oorlog wordt gevoerd zullen veranderen:


3. Nano robot technology & nanorobotics
Nanotechnologie is een techniek die het mogelijk maakt om met deeltje te werken in de grootte-orde van nanometers. Nano robots zijn dus kleine robots die bijna onzichtbaar zijn, maar wel bepaalde werkzaamheden kunnen uitvoeren. Momenteel zijn er geen nano-robots ontwikkeld, maar wel mini robots die ingeslikt kunnen worden voor medische doeleinden: robots die foto’s in ons lichaam kunnen maken en iets kunnen wegsnijden/wegnemen. Bekijk hier de video hierover:

Korea beweert dat er in de toekomst wel nano robots kunnen worden ontwikkeld, waarmee kanker bestreden kan worden (bekijk hier de video).

Bekijk indien gewenst ook deze video over de nanotechnology, en over hoe nano technologie de wereld verandert:


2. Cyborgs
Een cyborg is de fysieke samensmelting van de mens en de machine. Dus bepaalde onderdelen van een mens worden door de technologie vervangen. Je zou wellicht denken dat er geen cyborgs zijn, maar je hebt het wel dergelijk mis. Er zijn nu al veel mensen die met een robotische arm rondlopen. Voorbeeld hiervan is deze man, die zijn arm in het verleden had verloren en nu met groot tevredenheid jarenlang een robotische arm heeft:

Als je nog een video over cybors aandurft om te bekijken, dan raad ik je deze video aan:


1. Een eigen robot thuis uitprinten
Eerder heb ik de mogelijkheden van 3D printers toegelicht. Dankzij deze 3D printers kunnen binnenkort ook robots thuis bij ons worden uitgeprint. Dat betekent dat we straks een totaal ander wereld kunnen krijgen, als de ontwikkelingen zich voortzetten!

Fantasie? Nee, dat is nu al een realiteit. Voorbeeld hiervan is Jimmy, deze robot kan je thuis via een 3D printer uitprinten. De totale kosten hiervan worden geramd op €1350, dus dan heb je een werkende robot geheel naar je wensen ingericht voor niet eens €1500! Kijk eens deze video voor meer uitleg.

Wil je meer zien? Binnenkort post ik veel voorbeelden van robots, hou dus mijn webblog in gaten!


Impact van de Robots op de wereld
Tot slot, ik kwam een leuke documentaire tegen over de impact van de robots op onze samenleving. Graag wil ik deze met jullie delen:

Indien gewenst, kan je ook de aflevering van deTegenlicht over robots bekijken. In deze aflevering worden de consequenties van de robots voor diverse branches verduidelijkt.

Zijn er ragen? Stel dan gerust je vraag door contact met mij op te nemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *