Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

7 technieken om schoon drinkwater uit de lucht halen

Naar schatting hebben wereldwijd 768 miljoen mensen geen toegang tot veilig drinkwater. En dan is er ook nog een enorme groep mensen die bijna een dagtaak heeft aan het halen van veilig water. Dat er veel mensen sterven als gevolg van gebrek aan schoon water is duidelijk. Uit onderzoeken blijkt dat er dagelijks wereldwijd alleen al 1400 kinderen voor hun vijfde verjaardag sterven door gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Er zijn veel methoden en technieken ontwikkeld om bestaande water schoon te krijgen. In deze blog ga ik 9 diverse mogelijkheden beschrijven om schoon water uit de lucht te halen. Deze technieken zijn niet alleen betaalbaar, maar ook een ideale oplossing voor afgelegen, bergachtige gebieden om schoon water te krijgen. Daarnaast heb je met deze technologie in principe altijd en onbeperkt toegang tot schoon water!

1 WarkaWater
WarkaWater is een toren, gemaakt van bamboe, die drinkwater uit de lucht haalt. Deze toren kost ongeveer 550 dollar (400 euro) en kan in minder dan een week door een team van vier mensen met lokale materialen worden gebouwd. WarkaWatertoren is in staat om tot wel 100 liter water per dag op te slaan. WarkaWater wordt in de volgende video goed uitgelegd:


2 Eole Water windturbine
In veel Arabische continenten zijn er veel woestijnen, en dus hebben mensen hier nauwelijks water ter beschikking. Eole Water, een windturbine, is speciaal voor dergelijke gelegenheden ontwikkeld en is in staat om woestijnlucht in schoon drinkwater om te zetten. Eole Water staat momenteel in het droge Abu Dhabi en kan afhankelijk van het lokale klimaat 800 tot 1500 liter water per dag direct uit de lucht halen. Hoe Eole Water werkt, kan je in deze video zien:


3 EcoloBlue
Een andere technologie, die sterk op die van Eole Water lijkt, is EcoloBlue. EcoloBlue zou in staat zijn om dagelijks 400,000 liter water uit de lucht per dag te kunnen produceren! Meer informatie hierover kan je hier zien:


4 UTEC billboard, Potable Water Generator
We hebben nog UTEC billboard, deze staat in Lima (Peru) en kan schoon drinkwater uit de lucht halen. Het billboard produceert zo’n honderd liter water per dag. In combinatie met zonne-energie, zou een dergelijke oplossing ideaal zijn voor degenen die schoon drinkwater in droge gebieden nodig hebben!

 

5 Net die water uit lucht haaltice_screenshot_20160407-141749
In Marokko staat verder ook een net, die in staat is om water uit lucht te filteren. Meer informatie hierover kan je hier lezen. Je kan natuurlijk ook de volgende video hierover zien:


6 Airdrop
Als het lang niet regent, dan gaan er vaak veel gewassen verloren. Airdrop, ontwikkeld door Edward Linacre, biedt een oplossing voor dit probleem. Met dit systeem kan water uit de lucht worden gehaald en hiermee kunnen gewassen automatisch worden gesproeid. Airdrop wordt namelijk aangedreven door een windturbine en een zonnecel. Meer informatie over Airdrop kan je hier lezen, of bekijk de volgende video:


7 Fontus – Self-Filling Water Bottle
In Oostenrijk is Fontus waterfles door Kristof Retezár ontwikkeld. Deze waterfles vult zichzelf aan door de in de lucht aanwezige waterdamp te laten condenseren en op te vangen. Fontus werkt het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 80 en 90 procent en bij 40 graden Celsius. Een zonnepaneeltje op de Fontus zorgt ervoor dat de batterij het altijd blijft doen. De fles werkt het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 80 en 90 procent en bij 40 graden Celsius. De waterfles kan tot 0,5 l schoon drinkwater per uur produceren – ideaal voor fietsers, wandelaars en mensen die in gebieden leven met slechte toegang tot schoon drinkwater. Er wordt verwacht dat Fontus in herfst 2016 op de markt komt , en onder 100 dollar kost.


Heb je vragen, neem dan gerust contact met mij op. Lees indien gewenst ook mijn andere artikelen (klik hier) over duurzaamheid.

1 COMMENT
  • lsinke
    Reply

    Hi,

    Check deze site eens misschien interssant, nederlands produkt!
    www.rainmakerww.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *