Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Smart cities (deel 2), met veel praktijkvoorbeelden

slimme stad Bron: gcn.com[/caption%5D

Eerder heb ik diverse praktijkvoorbeelden voor smart cities beschreven (klik hier). Omdat dit artikel veel lezers heeft aangetrokken, schrijf ik nu een vervolgartikel over smart cities. Welke ontwikkelingen zijn er in Nederland m.b.t. smart cities zichtbaar? Wat maakt het dat onze steden in de toekomst nog ‘’slimmer’’ worden? Dergelijke vraagstukken ga ik in deze blog beantwoorden. Mocht je mijn vorige artikel over smart cities willen lezen, klik dan hier. Voor eventuele vragen neem gerust contact met mij op.


Afval verwerken
Smart cities gaan vaak over duurzaamheid. En een onderdeel van smart cities is ook (duurzaam) afval verwerken. In Sweden is het momenteel gelukt om maar liefst 99% van afval te recyclen. Hiermee is de Zweedse bevolking één van de milieubewuste ter wereld wat afval betreft. In deze video kan je zien hoe ze het in Sweden doen:

Klik hier en hier voor meer informatie.

Smart flying cars
We kennen allemaal Google Cars en zelfrijdende auto’s van Tesla inmiddels wel. Maar er is meer aan de hand. Volkswagen People Car’s project is een project, dat is gestart om de vliegende auto’s mogelijk te maken. Kijk hier voor informatie:

Een vergelijkbaar project is die van Sky taxis. De sky taxi’s kunnen maar liefst 4 personen van ene locatie naar een andere locatie vervoeren. Bekijk hier meer informatie hierover. Indien gewenst, kijk ook mijn vorige blog over hoe je vliegen anders kan ervaren.


Smart roads
Solar roadways zijn momenteel een hippe trend. Dat zijn wegen die zo slim zijn dat ze zich aan omgeving kunnen aanpassen. En ze kunnen veel meer: solar roads zijn zeer milieuvriendelijk, kunnen elektriciteit opwekken en bijvoorbeeld auto’s chargen. Kijk deze video voor uitleg en voorbeelden:

Een fantasie-wereld? Als het aan sommige landen ligt wordt het binnenkort een realiteit. En we gaan niet ver van ons huis vandaan. In Nederland zijn aantal bedrijven nu al met een proef bezig om solar roadways mogelijk te maken.  Kijk deze video voor meer informatie:

Ook in UK zijn bedrijven bezig met een proef om smart roads mogelijk te maken. Bekijk hier meer informatie hierover.

View this post on Instagram

Charge your #car while you are driving #innovation #industry #smartcity #roads #technology

A post shared by Marya Yaqin (@maryayaqin) on


Smart houses
De huizen die slim zijn. Hier wordt ook veel over gesproken. Vooral met de komst van Internet of Things worden onze huizen en apparatuur in onze huizen hipper, moderner en slimmer. Een stofzuiger op afstand aanzetten net vlak voordat je naar huis komt? Dat kan nu al, met de stofzuiger-robots waarop sensoren zijn geïnstalleerd. Totale kosten hiervan? Je hoeft circa 15 euro voor een sensor uit te geven + een stofzuiger-robot die je bij de MediaMarkt voor circa 90 euro kan halen… Je vraagt je vast wel af hoe onze slimme huizen in de toekomst uit gaan zien. Bekijk deze video voor meer uitleg:

Eerder heb ik aangegeven dat je in Milaan een gebouw met meer dan 1000 bomen kan zien. En gelukkig krijgen we een dergelijk gebouw ook binnenkort naar alle waarschijnlijkheid in Nederland! Lees hier meer informatie hierover.

View this post on Instagram

#Smartcities #Amsterdam #greenhouse #innovation #slimmestad #technology #development

A post shared by Marya Yaqin (@maryayaqin) on

Bron: motherboard & thecreatorsproject.vice.com


Smart mirror
Met behulp van een tutorial kan je tegenwoordig je eigen huis smart maken. Neem bijvoorbeeld ‘’the smart mirror’’ van Microsoft, die je zelf in elkaar kan knutselen binnen een paar uur. Hoe het eindresultaat dan uitziet, kan je zien in deze video:

Smart chairs
Een werktafel die zich aanpast aan jouw gewenste postuur? Dat kan moeiteloos met deze nieuwe uitvinding:


Our daily life in the future
Hoe ziet onze ochtend straks uit, nu we weten dat technisch gezien de smart mirrors, smart houses en smart cars een realiteit zijn geworden? Deze video schets een mogelijke scenario heel goed uit:

Samsung speelt momenteel ook sterk op in om alle bovengenoemde ontwikkelingen een realiteit te laten worden. Bekijk deze commerciële video van Samsung waarin alle componenten van smart cities bij Samsung samen smelten:

Voor entertainment kunnen robots worden gebruikt. Bekijk deze video van Titan the Robot. Deze video is genomen in Frankrijk:

www.titantherobot.com/

Tot slot raad ik sterk aan om ook dit artikel te lezen: Something Extraordinary Is Happening In The World

Lees indien gewenst ook deel 1 van mijn blog over smart cities. Lees hier deel 3 van mijn blog over smart cities. 

Op www.maryayaqin.com/category/trends/smart-city post ik frequent nieuwe artikelen over smart cities. Hou mijn blog dus in ieder geval in de gaten, of registreer hier direct voor mijn wekelijkse nieuwsbrief (is gratis).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *