Mobile: +31 (0)619497764 Email Marya Yaqin

Email Marya Yaqin Email Marya Yaqin

Alles over Virtual Reality

oculus-rift-virutal-reality-1080x675 Bron van foto: vrmaster.co[/caption%5D

Eerder heb ik onderwerpen behandeld zoals robotica, 3D printing, smart-materials en smart cities. Nu ga ik de mogelijkheden en onmogelijkheden van virtual reality beschrijven. ‘Virtual Reality’ is namelijk steeds vaker te zien in het nieuws. Virtual Reality gaat de wereld compleet veranderen. Althans dat is wat de prognose is. Maar wat is virtual reality (VR) eigenlijk? Waarvoor kan virtual reality worden gebruikt? Een aantal mogelijkheden van hoe je virtual reality kan gebruiken licht ik in deze blog toe. Heb je vragen of aanvullingen? Neem dan contact met mij op!


Wat is virtual reality?

Het idee achter virtual reality is simpel: door middel van een bril krijgt een brildrager bepaalde beelden vrijwel direct op het netvlies, waardoor je dan in een virtuele wereld terecht komt. Van toeschouwer wordt een brildrager dan een deelnemer. De zintuigen en gehoor van de brildrager worden dan geprikkeld op een wijze waardoor de gebruiker denkt dat hij werkelijk onderdeel is van de omgeving. Virtual reality lijkt sterkt op 3D movies, maar de echtheid en levendigheid van beelden is nog sterker aanwezig. Daarnaast zie je en merk je vrijwel niks van wat er om je heen gebeurd als je een VR-bril draagt. En momenteel zijn bedrijven bezig om virtual reality te combineren met bijvoorbeeld robots en/of handige accessoires, waardoor je niet langer alleen de beelden ziet, maar ook nog alles kan voelen en aanraken!

Bekijk de onderstaande video om een beter beeld te krijgen over wat virtual reality is. In deze video (klik hier) kan je de laatste ontwikkelingen rondom virtual reality zien.


Verkooppunten

Er zijn inmiddels een flink aantal fabrikanten aan de slag gegaan met virtuele realiteit in headsets. Een goede headset voor virtual reality kost je tussen €150-500 euro. Op deze website kan je zien welke headsets op gebruiksgemak en bruikbaarheid beter zijn gescoord. Bekijk hier de (online) winkels die headsets voor virtual reality verkopen. Wil je liever goedkoop uitkomen? Koop dan bijvoorbeeld een Google Cardboard, deze kost circa €11. Op je mobiel kan je via  Apple Store of Play Store vervolgens films en games voor virtual reality downloaden. Of kijk hier voor voorbeelden


Waarvoor kan virtual reality worden gebruikt?

Virtual reality kan worden ingezet voor:

 • Virtual Reality films en games. Games en movies als levensecht ervaren is dankzij een virtual reality headset mogelijk. Je kan bijvoorbeeld meemaken hoe het is om te bungeejumpen of parachute te springen, zonder dat ook in het echt te doen. En niet alleen dat, maar ook kan je met een virtual reality bril een concert of een product laten zien. Audi heeft bijvoorbeeld een virtuele showroom onlangs geopend, waar je een nieuwe A8 kan samenstellen met keuze uit meer dan 10 miljoen opties.
 • Werving nieuw personeel. Stel je wilt nieuwe medewerkers werven, en hen laten zien hoe het is om bij je bedrijf te gaan werken. Dan kan je bij uitstek voortaan een virtual reality bedrijfsvideo beschikbaar stellen. Zo geef je een virtuele rondleiding binnen je bedrijf.
 • Sport & welzijn. Door virtual reality headsets aan speciale sport-games te koppelen, kan je sporten en gamen tegelijkertijd. Zo blijf je ook nog eens gezond. Ideaal voor de kinderen wat mij betreft!
 • Woningbouw & makelaars. Stel je wilt een gebouw of een appartement laten zien aan de consument, of je wilt een renovatieproject laten goedkeuren. Maar je wilt niet alleen beelden laten zien, maar ook nog een virtuele rondleiding door een (nieuwe) woning voor een potentiële klant/opdrachtgever geven. Dan kan dit bij uitstek met virtual reality headsets. Via VR wordt voor een potentiële gebruiker in een opslag duidelijk hoe een toekomstige woning of een kantoor eruit gaat zien.
 • Virtueel vergaderen. Je kan dankzij virtual reality je collega’s en relaties zien en mee praten, terwijl ze ver weg op dat moment zijn. Dat is althans de centrale doelstelling van SightDeck project. Klik hier voor een demo of kijk hier voor meer info.
 • Educatie / workshops en trainingen. Virtual reality headsets zijn zeer bruikbaar voor educatieve doeleinden. Denk aan vakken zoals etnomarketing, international business en geneeskunde. De vakken waar dus niet alleen kennis, maar kunde sterk aan bod komt.
 • Simulaties. Traditionele simulatiemethodieken worden massaal momenteel gebruikt. Echter met VR kunnen deelnemers niet alleen de simulatie zien, maar ook nog levensecht alles beleven. Dit is ideaal als iemand vliegtuigen of een auto wilt leren besturen:

 • Sex. Er wordt nu al gewerkt aan diverse technologieën om seks-industrie op zijn kop te zetten. Zo is de Japanse seksspeeltjesfabrikant Tenga is nu al druk bezig met ontwikkelingen van speciale seksuele ervaringen voor de Oculus Rift. En er zijn bedrijven die robotics en virtual reality combineren. Een einde aan vrouwen-handel zou dat wellicht kunnen betekenen? Ik juich in ieder geval deze ontwikkelingen toe.
 • Parken. In America zijn ze momenteel bezig met een park, waar virtual reality een optimale gestalte krijgt. “The Void” wants to be the theme park of the 21st century, zo luidt de slogan ervan. Hoe gaaf zou het zijn als wij in Nederland ook dergelijke ervaringen straks kunnen opdoen:

 • Industrie. Hoe gek het ook klinkt, maar ook voor dieren zijn virtual reality brillen geschikt. Bijvoorbeeld, het project Second Livestock wil kippen een virtuele wereld laten ontdekken waarin zij kunnen scharrelen, eten en met andere virtuele kippen spelen.
 • Therapeutische toepassing. We zijn allemaal weleens bang van iets. Ik ben bijvoorbeeld zeer bang van spinnen. Om van mijn angsten af te komen, zou ik ook een virtuele headset kunnen gebruiken:

Voor meer toepassingen van Virtual Reality klik hier en klik hier.


Nadelen van virtual reality

In deze video (klik hier) leggen ze uit wat de nadelen van virtual reality zijn.


Meer inspiratie opdoen?

Er zijn al tal van movies gemaakt over virtual reality. Kijk hieronder de top 10 movies over virtual reality:

Wil je graag zelf de virtuele werkelijkheid van virtual reality beleven, zonder hiervoor kosten te maken? Of wil je graag hierover met mij verder praten? Kom dan naar Permanent Future Lab (gevestigd @Seats2Meet in Utrecht Centraal) of neem contact met mij op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *